Hoe aangepast is jouw bedrijf aan de nieuwe zakelijke realiteit?

By 10 november 2020 Security / Beveiliging
Hoe aangepast is jouw bedrijf aan de nieuwe zakelijke realiteit?

Dit is een check voor ondernemende mensen. Het is bedoeld om eens te bepalen hoe aangepast, modern en digitaal jouw organisatie eigenlijk is. Het geeft je ongetwijfeld stof tot nadenken. Ben je voldoende klaar voor de nieuwe zakelijke realiteit? Om daar achter te komen hebben wij een aantal keuze vragen voor jou gemaakt. Kies je voor:

Behoudend of disruptief?

“Doe niet gewoon, want dan doe je niet gek genoeg”. Grappig toch als je een bekende uitspraak eens omkeert. Het hebben van aanpassingsvermogen is een belangrijk onderdeel van de nieuwe zakelijke realiteit. Dat betekent onder andere dat werkgevers en werknemers bereid moeten zijn om continue te leren. Dat is de enige manier om ‘anders dan anderen’ en mogelijk zelfs disruptief te zijn. “Gewoon zijn” heeft tegenwoordig gewoon een minder lange houdbaarheidsdatum. Eens?

Van negen tot vijf of 24/7?

Herken je deze? “Helaas kunnen wij nu de telefoon niet opnemen, want we zijn lunchen. Na 13:30 uur zijn wij weer bereikbaar”. Weg klant. Natuurlijk hoeft niet elk bedrijf dag en nacht bereikbaar te zijn, maar het is goed om er bij stil te staan of klanten je op het juiste moment kunnen bereiken. Misschien is chat wel een optie, of een betere doorschakeling naar mobiele telefoonnummers.

Alles zelf doen of samenwerken buiten je organisatie?

Moderne technologie heeft het mogelijk gemaakt om razendsnel met specialisten buiten jouw organisatie te werken. Er worden ongelooflijk veel diensten ‘as-a-service’ aangeboden. Werk je in samenwerkingsplatforms of volgens traditionele structuren van projecten en vergaderingen met eigen mensen? Waar je geen 100% FTE voor nodig hebt kun je wellicht beter inkopen. IT beheer kan daar een voorbeeld van zijn, maar net zo goed de administratie, marketing of logistieke fulfilment.

Pc’s op het bureau of werken via de smartphone?

Deze opmerkelijke keuze heeft met de jonge generatie te maken. Millennials en vooral generatie Z zijn met de smartphone in de hand geboren. Ze slapen er zelfs mee. Wat zij verwachten is dat bedrijfsapplicaties ook via apps worden aangeboden. Zo niet, dan is deze werkgever veel minder interessant voor hen. Geïnstalleerde software op een PC vinden zijn maar ouderwets en onaantrekkelijk. Jij ook?

Eigen vierkante meters of het Cloud kantoor?

Een bedrijf of organisatie kan niet zondervierkante meters. Met die gedachte zijn veel ondernemers destijds begonnen en hadden zij als toenmalig ‘startup’ al met hoge huurkosten te maken. In de nieuwe zakelijke realiteit kan iedereen vanaf z’n slaapkamer met andere mensen een bedrijf beginnen. Het volledige bedrijf zit in de Cloud en heeft soms niet eens een officiële fysieke locatie. Hoeveel vierkante meters moet je eigenlijk nog zelf huren? Kantoren zijn steeds vaker geen werkplekken, maar inspiratieplekken.

Telefoneren of beeldbellen?

Een mogelijke eyeopener; Eerst hadden we vaste toestellen, toen kregen we er smartphones bij. Dus ontstonden er dubbele telefoonnummers. Eigenlijk helemaal niet handig. Wist je dat je met beeldbellen helemaal geen telefoonnummer meer draait? (eh…intoetst bedoelen we natuurlijk, dat draaien is wel heel ouderwets!

Cijfers of dashboards?

Tot slot de keuze uit complexe Excelbestanden met veel rijen en kolommen of een dashboard met mooie grafieken en gevisualiseerde resultaten. Waar we hier op doelen is dat veel mensen visueel zijn ingesteld. Van naar cijfers kijken worden ze duizelig, van dashboards, plaatjes en duidelijke tabellen vrolijk. Microsoft Power BI maakt zakelijk business inzicht op een moderne manier mogelijk.

En…hoe aangepast ben jij?