7 tips om phishing te voorkomen bij ontvangst van e-mail of apps

By 5 januari 2021 Thijsoft
7 tips om phishing te voorkomen bij ontvangst van e-mail of apps

Dit keer een dubbele reden om aandacht te vragen voor het e-mail- en appverkeer. Allereerst omdat phishing, het ontrafelen van vertrouwelijke gegevens via e-mails of andere berichten, sterk toeneemt. Ten tweede omdat het schenden van privacy niet alleen leidt tot persoonlijke ellende, maar ook grote boetes tot gevolg kan hebben. Deel daarom dit bericht!

Tip 1: Controleer de afzender

Herken je het e-mailadres van de afzender. Zo niet, check of het er merkwaardig uitziet en beschouw het in eerste instantie maar als verdacht. Open in ieder geval geen bijgesloten bijlagen of links, want voor je het weet heb je iets op je PC of laptop geïnstalleerd wat daar niet hoort te zijn.

Tip 2: Wees waakzaam als om persoonlijke informatie gevraagd wordt

Als er gevraagd wordt naar wachtwoorden, geld of andere vertrouwelijke gegevens neem dan telefonisch contact op om te controleren of dit bericht wel klopt. Er wordt bijvoorbeeld een WhatsApp bericht gestuurd met een zogenaamde bekeuring van het CJIB, Centraal Justitieel Incassobureau om een verkeersboete te betalen. Helaas zijn er veel mensen, vaak ouderen, die erin trappen. Dergelijke instanties zullen nooit via e-mail of WhatsApp om persoonlijke data vragen. Geld, wachtwoorden, paspoortinformatie en BSN-nummers zijn privacy gerelateerde gegevens die onder de privacy wetgeving (AVG) vallen.

Tip 3: Meld verdachte situaties direct

Als je een verdachte e-mail of WhatsApp gesignaleerd hebt, stel dan gelijk de IT afdeling op de hoogte of de organisatie die het IT beheer doet. Let op: Deel het bericht niet zelf, want dan verspreid je mogelijk een bericht waar besmette informatie in zit! Als je een bericht krijgt waar naar jouw accountgegevens gevraagd wordt is het advies om dit bericht gelijk te verwijderen. Vervolgens bel je het echte bedrijf om te controleren of jouw accountgegevens nog in orde zijn.

Tip 4: Gebruik Google voor meer zekerheid

Hoe je erachter komt dat een zogenaamde bekeuring van het CJIB of een bericht van jouw bank wel echt is? Simpel. Gebruik Google. Typ ‘Phishing CJIB’ of ‘Phising + banknaam’. Klik vervolgens onder de Google browser op ‘afbeeldingen.’ En, hebben jij of je collega ook een dergelijk bericht ontvangen?

Tip 5: Let op ongeoorloofde pressie en taalgebruik

Heb je weleens iets dergelijks ontvangen? “U krijgt nog tot morgen de tijd om bijgesloten factuur te betalen, anders zijn wij genoodzaakt juridische stappen te nemen”. Wees waakzaam op alles wat met pressie te maken heeft. Daarnaast schrijven niet alle cybercriminelen vloeiend Nederlands en worden de lidwoorden de, het en een, nog weleens door elkaar gehaald.

Tip 6: Vertrouw op je onderbuikgevoel

Cybercriminelen worden steeds geraffineerder. Zij geven zich soms uit als jouw directeur en kennen de manier waarop hij of zij communiceert, bijvoorbeeld via berichten op sociale media. Dus worden er e-mails, WhatsApp of zelfs sms-berichten aan de financieel directeur gezonden met het verzoek om een groot geldbedrag over te maken. Blijf scherp, vertrouw op je onderbuikgevoel en verifieer altijd bij de echte afzender. Fake news is ook door cybercriminelen ontdekt.

Tip 7: Zorg voor goede antivirus programma’s

Dat is belangrijker dan ooit, omdat er meer op thuiswerkplekken gewerkt wordt. Dan kan het voorkomen dat er een verouderde PC zonder updates gebruikt wordt. We schreven al in de vorige blog dat veel Cloud oplossingen standaard al voorzien zijn van antivirusprogramma’s. Daarom is tip 7b om je op dit gebied vooral goed te laten adviseren, zodat je niet onnodig betaalt voor iets wat je al in huis hebt.

Een gezond en veilig 2021 toegewenst!