Veiliger inloggen versus ‘wachtwoord gedoe’

By 26 januari 2021 februari 27th, 2024 Security / Beveiliging
Veiliger inloggen versus ‘wachtwoord gedoe’

1234 of qwerty. Weet je wat het zijn? Wachtwoorden die helaas nog steeds gebruikt worden. Het is voer voor hackers om razendsnel bij alles te komen wat niet in verkeerde handen mag vallen. De belangrijkste reden van dit soort zwakke wachtwoorden? We vinden het moeilijk om complexe wachtwoorden te onthouden. Dit is hoe we inloggen veiliger maken en gedoe rondom wachtwoorden voorkomen.

Veiliger inloggen met tweetrapsverificatie

Als je tweetrapsverificatie gebruikt dan hoeft je wachtwoord niet zo complex te zijn. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord heb je een extra toegangscode nodig die naar je toegezonden wordt per e-mail of op een app op de smartphone verschijnt. Deze code moet je invullen om je account binnen te komen. Ongetwijfeld ken je deze manier als je inlogt op je bankgegevens. Maar gebruik je een en ander ook als je inlogt op bedrijfsapplicaties? Steeds meer bedrijven beveiligen bijvoorbeeld op die manier het online vergaderen of andere vormen van samenwerken. Zodat ze zeker weten dat er niemand meekijkt die hier niet toe bevoegd is. Tweetrapsverificatie, ook wel Multi Factor Authentication genoemd, is ook voor online, zoals Facebook en LinkedIn, beschikbaar. Had jij jouw sociale kanalen al veilig gemaakt? Dat voorkomt mogelijk fake news van zaken die je zelf nooit gepubliceerd hebt, omdat iemand jouw identiteit heeft overgenomen.

Aandacht vragen voor veilig inloggen is belangrijk!

Steeds meer cybercriminelen richten zich op de thuiswerkplek. Via slecht beveiligde apparaten proberen zij toegang te krijgen met bedrijfsnetwerken. Als modems niet goed beveiligd zijn kan de digitale voordeur van de thuiswerkplek volledig openstaan. Heb je hier vragen of twijfels over neem dan in ieder geval contact met ons op.

Maar wat te doen met het ‘wachtwoord-gedoe?’

Het advies is om meerdere wachtwoorden te hebben. Als er dan een gekraakt wordt blijven in ieder geval andere gegevens beschermd. Het liefst moeten ze ook sterk zijn. Dus niet je voor- of achternaam, maar een wachtwoord waarin hoofd- en kleine letters met cijfers en uitroep- of vraagtekens worden afgewisseld. Maar hoe onthoud je dat? Gelukkig zijn er tegenwoordig zogenaamde wachtwoordhulpen. Al je wachtwoorden worden dan veilig in een digitale kluis met één wachtwoord opgeslagen en om zeker te weten dat het wachtwoord sterk is kunnen deze applicaties ook automatisch een veilig wachtwoord voor je genereren.

Tot slot een handige tip

We hebben ons laten inspireren op informatie van het avrotros programma Radar. Zij hebben een speciale pagina waar je nog veel meer artikelen rondom veilig internetten kunt terugvinden. Via deze link voorkom je bijvoorbeeld dat collega’s door internetcriminelen worden opgelicht.

Handig toch?