Extra kosten besparen? – Neem ook afscheid van…

By 21 december 2020 februari 7th, 2024 Security / Beveiliging
Extra kosten besparen in 2021? – Neem ook afscheid van…

Je kunt maar beter afscheid nemen van je fileserver beschreven we in deze goed bekeken blog. Dat zette ons aan het denken. Want zijn er meer zaken die je vaarwel zou kunnen zeggen om wat meer geld beschikbaar te houden? We kwamen tot een positieve conclusie. Neem afscheid van:

De gedachte om alles zelf te willen doen

Een mkb-bedrijf hoeft niet voor elke functie een vaste werknemer in huis te nemen. Als er voor langere tijd voldoende werk is, is dat natuurlijk prima. Maar tegenwoordig kun je van alles ‘as-a-service’ inkopen, zoals de administratie, logistiek, marketing en natuurlijk ook IT. Het voorkomt dat je honderd procent betaalt, terwijl je bijvoorbeeld voor maar voor tachtig procent werk hebt. Flexibele schillen vangen de pieken en dalen op.

De drang naar vierkante meters

Tegenwoordig zeggen vierkante meters bedrijfsruimte lang niet altijd meer iets over het feit of jouw bedrijf groot of klein is. We willen niet suggereren dat medewerkers niet meer op kantoor zouden moeten werken, maar verwachten wel dat er blijvend iets veranderd zal zijn in het onderlinge samenwerken. Sowieso zal de afgelopen periode gebleken zijn dat veel vergaderruimtes niet perse noodzakelijk zijn. Zouden we in 2021 minder vierkante meters gaan gebruiken?

Externe data dragers

Iets heel anders, maar een aandachtspunt in verband met digitale veiligheid. De kans dat er kritische informatie op externe dragers op thuiswerkplekken wordt gezet is aanwezig. Maak er beleid op. Het kan enorme kosten van boetes voorkomen die bedrijven kunnen krijgen bij een datalek. Werk je in de Cloud dan is er ook geen enkele reden om informatie ergens anders op te slaan.

Lopende of onvoordelige contracten

Check lopende of onvoordelige contracten, want veel IT overeenkomsten worden niet automatisch verlengd. Het is misschien net dat moment om het ICT beheer uit te gaan besteden of eens te onderzoeken of er voor licenties of functionaliteiten betaald wordt die niet of nauwelijks gebruikt worden.

“Het aan-elkaar-knoop virus”

Dit virus vraagt om enige uitleg. Het is de situatie waarbij er in het verleden binnen de IT infrastructuur van alles aan elkaar geknoopt is dat er een onoverzichtelijke brei van applicaties en processen ontstaan is. Vaak blijken er enorme kosten bespaard te kunnen worden als je gebruikmaakt van een platform wat met je mee kan groeien en waar je op elk moment applicaties kunt toevoegen. Anders blijf je bouwen op een instabiel fundament.

Teveel antivirus programma’s

Gooi niet gelijk al je antivirus programma’s de deur uit, maar realiseer je wel dat er steeds meer besturingssystemen zijn waar standaard al een antivirus programma in zit. Zo wordt bij Windows 10 al standaard het antivirusprogramma Windows Defender geleverd. Alleen dien je er wel voor te zorgen dat deze op ‘aan’ staat. Laat je bij twijfel door ons adviseren.

Misschien wel de telefoon?

Afscheid nemen van de telefoon? Ja, je leest het goed. Er zijn medewerkers die bij ons vanuit de auto, of ergens anders, gewoon met Microsoft Teams bellen. Hoe meer mensen het gebruiken hoe minder vaste toestellen of smartphones je nodig hebt. De smartphone wordt een ‘smartcomputer’ en het minder bellen wordt aangewakkerd omdat er steeds meer van FaceTime of andere applicaties gebruikgemaakt wordt. Geen telefoonnummers meer onthouden en elkaar gewoon zien. Helemaal zo gek nog niet. Mensen van jong tot oud weten inmiddels dat een telefoonnummer intoetsen verdraaid ouderwets is.